Wat vermeld ik op mijn officiële website?

Waarschijnlijk ben je als beginnende act al gauw te vinden op allerlei social media-kanalen. Een officiële bandwebsite schiet er al gauw bij in, maar is zeker niet minder belangrijk! Een officiële website, met een geregistreerde domeinnaam (‘www.hierjebandnaam.nl’, ‘www.hierjebandnaam.com’), vormt het visitekaartje van je act. Met een dergelijke website kom je professioneel over richting programmeurs, boekers en pers. Zij kunnen op je website gericht kwalitatieve informatie vinden. Zorg voor een heldere structuur, zodat alle informatie gemakkelijk te vinden is.
Een veelgemaakte fout is de gedachte dat het maken van een website duur is. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Via bijvoorbeeld een hostingbedrijf als WebReus heb je al voor twee tientjes per jaar een website met domeinnaam. Met Wordpress kun je heel gemakkelijk zelf een professioneel uitziende website opzetten.

Wat kun je vermelden op je website?

  • Homepage: je kunt er voor kiezen hier een foto met een pakkende slogan die de act of muziek weergeeft te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om hier de nieuwste blog-berichten weer te geven. 
  • Blog: onder het kopje ‘blog’ kun je op een zakelijke manier verslag uitbrengen van de laatste gebeurtenissen die jullie als band hebben meegemaakt. Je kunt hier schrijven over bijvoorbeeld de studio-opnames die je afgelopen weekend gemaakt hebt. Je doet dit op een zakelijkere manier dan op social media, waar je zou Twitteren: ‘Yooo, nu zuipen na een heel weekend zweten in de studio!!!’ 
  • Biografie: plaats hier je biografie. Klik hier voor meer informatie over het schrijven van een biografie.
  • Media: onder media kun je fragmenten van je muziekopnames plaatsen, een YouTube-filmpje dat kwalitatief in orde is en je persfoto. Ook kun je hier foto’s plaatsen van optredens als ze van goede kwaliteit zijn (dus niet overbelicht of wazig).
  • Tourdata: zorg ervoor dat hier de agenda zichtbaar is met de komende shows. Vermeld duidelijk de datum, het tijdstip, de plaats (stad of dorp) en de naam van het podium of festival. Het doel is natuurlijk ook hier om bezoekers te trekken, dus zorg ook voor een link naar het podium/festival en eventueel een link naar een pagina waar tickets te verkrijgen zijn. Onderaan deze pagina kun je de shows neerzetten die jullie al gespeeld hebben (van pas geleden naar langer geleden). Zo kunnen belangstellenden zien hoeveel shows jullie al gehad hebben en waar die plaatsvonden. Een archief dus.
  • Contact: plaats hier de technische rider (hier kun je meer over lezen op deze website). Vermeld hier ook duidelijk de contactgegevens van de act. Zorg ervoor dat je een band e-mailadres hebt info@naam-van-de-act.nl of bandnaam@gmail.com. Dit komt professioneler over dan mailen naar groetjeskusjes@live.nl. Zorg dat het telefoonnummer van een bandlid dat vaak bereikbaar is vermeld wordt.
  • Onderaan de website kun je nog in het klein de logo’s (met link) naar social media-pagina’s plaatsen. 

 

Tips:

  • Zorg voor een eenduidige stijl die bij je act past. 
  • Denk goed na over de lay-out en kleurcombinatie: check goed of bezoekers niet scheel worden door kleine letters in felrode kleur op helderblauwe achtergrond. Zorg voor rust en overzichtelijkheid. 
  • Zorg dat er niet automatisch muziek begint te spelen wanneer mensen je website bezoeken. Als ze in een stille omgeving zijn zullen ze meteen wegklikken! Misschien komen ze nooit meer terug en ben je ze dus voor eeuwig kwijt… 
 

Bronnen:
http://www.renegadeproducer.com/musician-website-design.html