Persfoto tips

Investeren in een sprekende en professionele foto is een belangrijk promotiemiddel voor je act. Een persfoto maakt de muziek die jullie maken visueel. Zorg dus dat je een bij het genre passende foto maakt of laat maken. De foto straalt immers jullie identiteit uit.

Tips:

  • Bekijk wat persfoto’s van acts uit hetzelfde genre. Selecteer foto’s die jullie goed vinden. Welke elementen zou je ook op je foto willen laten zien? Zijn er aspecten die je helemaal niet op je eigen foto zou willen terugzien? 
  • Denk van te voren na over de sfeer die de foto moet uitdragen. Dit kun je doen door alvast de volgende onderwerpen te bespreken met elkaar.
    • Locatie: de locatie van de foto bepaalt ook de sfeer van de foto. Een donker bos en een verlaten fabriekshal dragen een andere sfeer uit dan een zomers bloemenveld als achtergrond. Foto’s van metalbands worden bijvoorbeeld vaak genomen op een duistere plek met een onheilspellende wolkenlucht op de achtergrond. 
    • Kleding: zorg ervoor dat de kleding die jullie dragen enigszins bij elkaar past. Wanneer je een hardrockband bent, en de bandleden toevallig op de dag van de fotoshoot een combinatie vormen van rode, gele en oranje shirts, kan er een carnavaleske sfeer ontstaan op de foto. Terwijl dit niet zo zou zijn wanneer de meeste bandleden in het zwart gekleed gaan en één iemand in het rood. Denk na over de vragen: Doen jullie allemaal dezelfde kleren aan? Welke kleurcombinatie wil je door middel van kleding samenstellen? Welke sfeer moet de kleding uitdragen? Nette pakken geven een andere sfeer dan felgekleurde blouses, die op hun beurt weer een ander beeld uitdragen dan versleten spijkerbroeken met bandshirts. 
  • Wanneer je geen familie of vrienden hebt die (semi-)professionele foto’s kunnen maken, ga dan elders op zoek naar een fotograaf (via internet). Een goede persfoto kost in dat geval geld, maar het is zeker de moeite waard om hierin te investeren.