Hoe schrijf ik een biografie?

Het schrijven (en bijwerken) van een goede biografie is een belangrijk middel om je act te promoten. Wanneer je een optreden gaat regelen, zal het podium in vrijwel alle gevallen vragen naar een biografie. Deze wordt vaak letterlijk gekopieerd en geplakt naar de website van het podium waar jullie gaan optreden ter informatie aan bezoekers. Soms wordt de biografie hier en daar ingekort. Potentiële bezoekers willen niets liever dan graag weten wat hen te wachten staat wanneer ze het optreden zouden bezoeken. Zorg er dus voor dat je muziek duidelijk wordt omgeschreven in de biografie. Een boek of film lees of kijk je toch ook niet wanneer je niet weet waar het over zal gaan? Hoe pakkender en aansprekender de tekst geschreven is, des te duidelijker het beeld wordt voor de lezer van jouw biografie. Wanneer de tekst hem/haar aanspreekt, wordt de lezer pas nieuwsgierig om de muziek ook écht live te gaan beluisteren.

Do’s:

 • Zorg dat je vaker dan één keer de naam van je act noemt in de biografie. De naam blijft dan langer hangen in het hoofd van de lezer, doordat hij/zij de naam ook vaker gezien heeft. 
 • Schrijf in de derde persoonsvorm. Schrijf dus niet: ‘Onze single was te horen op 3FM,’ maar schrijf ‘De single van de act was begin 2014 voor het eerst te horen op 3FM.’
 • Omschrijf (heel kort) het ontstaan van de act. Houd het kort en bondig, niemand zit te wachten op een lang verhaal waarin omschreven wordt hoe jullie steeds verschillende bassisten gezocht en ‘getest’ hebben om uiteindelijk de band compleet te maken. 
 • Waar komt de act vandaan? Handig om te weten wanneer plaatselijke kroegen en jeugdhonken hun programmering rond willen krijgen. Ze zien dan meteen of jullie uit de buurt komen. Programmeurs van kroegen en jeugdcentra zijn vaker geneigd beginnende acts uit de buurt te contacteren, dan acts uit de andere kant van het land. Laat staan als ze helemaal niet weten waar je vandaan komt. 
 • Maak een authentieke biografie die alleen op jouw act van toepassing is. Vooral de omschrijving van jullie muziek doet ertoe. Een vage omschrijving die op 10000 andere bands van toepassing is: ‘We spelen rockmuziek.’ 
 • Vermeld het genre of de combinatie van genres waarin je je act zou categoriseren. Licht toe waarom jullie tot welk muziekgenre gerekend kunnen worden. Doe dit door de muziek tekstueel te omschrijven. Bijvoorbeeld: ‘Bij live-optredens van komt er een muur van geluid op je af: een overweldigende mix van lange, zware bastonen, stuwende drums en meeslepende gitaarpartijen.’ ‘Optredens van staan bekend als intiem en ingetogen met een melancholiek tintje, door de warme stem en een sfeervol folky gitaargeluid.’ 
 • Noem enkele inspiratiebronnen, houd het bij twee á drie. Zo creëer je een duidelijk beeld voor de potentiële luisteraar. Probeer redelijk uiteenlopende artiesten te noemen om een breder publiek aan te spreken. 
 • Wat maakt jouw act/muziek/live-optreden uniek? Omschrijf waarin jullie je onderscheiden van de duizenden anderen die proberen door te breken. 
 • Vermeld doelen die je bereikt hebt, zoals het spelen in het voorprogramma van een bekende artiest, het spelen in één van de grotere poppodia van Nederland, het spelen op een (bij jou in de buurt) bekend festival of een interview met een (regionale) radiozender. 
 • Citeer! Gebruik lovende woorden uit recensies die door gerenommeerde partijen als 3voor12 geschreven zijn. 
 • Zorg voor een pakkende afsluitende zin, een zin die het ‘unique selling point’ van je act benadrukt. 
 • Schrijf onder je biografie altijd de contactgegevens van de act. 


Don’ts:

 • Schrijf niet een ellenlange biografie. Niemand heeft zin om een heel A4’tje te lezen. Houd het bij 150 woorden. Je kunt er ook voor kiezen om een lange én een korte versie van je bio te schrijven. 
 • Vermijd het noemen van weinig ervaring. Schrijf bijvoorbeeld niet dat je pas één optreden gehad hebt. Vermeld in dit geval liever niets over het aantal optredens. 
 • Wanneer je als coverband over wilt stappen op eigen werk, beschrijf dan niet precies hoeveel eigen nummers je ‘al’ hebt. Schrijf dus niet: ‘We zijn begonnen met het spelen van covers en hebben inmiddels twee eigen nummers geschreven.’ Schrijf liever: ‘Tijdens optredens speelt zowel eigen nummers als herkenbare covers.’

Bronnen:
http://www.musicmaker.nl/bandbio/bandbio.pdf
http://enma.nl/2012/06/13/hoe-schrijf-je-een-goede-band-biografie/