Hoe kom ik aan optredens?

Als beginnende act is het vaak moeilijk om aan optredens te komen. Veel beginnende bands wachten tot ze benaderd worden door cafés of festivals uit de buurt. Maar wie gaat jou boeken als ze nog nooit van je gehoord hebben? Wees proactief en sla zelf aan het bellen, mailen en Facebooken!

Tips:

 • Bezoek websites van beginnende bands uit jouw regio en check in hun agenda waar zij optreden. In welke kroegen en op welke festivals spelen zij? Noteer ze!
 • Op deze website vind je onder de knop 'podia' verschillende podia in heel Nederland die jonge, talentvolle acts programmeren. Op de website van Pinguin Radio zijn in de agenda van de 2minutenshow podia te vinden die beginnende acts programmeren.
 • Bezoek de websites van kroegen en festivals die je hebt genoteerd. Benader de contactpersoon via het mailadres. Vermeld duidelijk welke muziek jullie maken (biografie), verwijs naar je website/social media en voeg eventueel een mp3’tje toe. Heb je geen reactie binnen een week? Bel dan achter je mailtje aan met de vraag of het mailtje ontvangen is. Op deze manier krijg je een direct antwoord in plaats van wanneer je nóg een mailtje stuurt. Je kunt natuurlijk ook langsgaan bij de kroeg. Neem in dat geval een pakketje mee om achter te laten met je biografie, demo en persfoto. Vergeet hier niet je contactgegevens duidelijk op te vermelden! 
 • Doe mee aan bandwedstrijden binnen en buiten jouw regio. 
 • Ga vaak kijken naar andere local heroes bij regionale festivals, bandcompetities en optredens. Spreek ze aan op een positieve manier (door bijvoorbeeld een opmerking te maken over het goede optreden, of de gave muziek). Het uiteindelijke doel is natuurlijk om samen een optreden te regelen, of om eens in hun voorprogramma te spelen. 
 • Benader (bekerendere) acts uit de regio met soortgelijke muziek en vraag of je in hun voorprogramma mag spelen. 
 • Als je fanbase slechts bestaat uit vrienden en familie uit de regio, is het niet verstandig een optreden met alléén jouw act (en een act die ook niet daar vandaan komt) als avondvullend programma aan de andere kant van het land te regelen. De kans is groot dat je voor een lege zaal speelt. Doe het liever zoals in de volgende tip omschreven wordt: 
 • Benader via internet een act die soortgelijke muziek maakt van hetzelfde niveau en organiseer een mini-tour. Een act uit Limburg regelt in Limburg één of twee shows, jullie regelen in je eigen omgeving één of twee shows. De act uit Limburg speelt in jullie voorprogramma in jullie omgeving, en andersom. 
 • Speel! Het maakt niet uit hoe klein het podium of hoe afgelegen het jeugdhonk is. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk podiumervaring opdoet. Als je dan eens écht een dik optreden te pakken hebt, heb je al wel de nodige ervaring in je zak gestoken om ook dan je zenuwen de baas te zijn. 
 • Als een programmeur geïnteresseerd is om jullie te laten optreden, wees dan zeker niet veeleisend. In het begin is spelen voor vijf consumptiemuntjes heel normaal. Een minimale onkostenvergoeding die vaak gegeven wordt aan beginnende acts is €50,-. Het gaat in het begin om het plezier de ervaring die je opdoet en de fanbase die je opbouwt. 
 • Pas als jij kunt garanderen dat de kroeg tot de nok toe gevuld is met publiek tijdens jullie show, kun je wat hogere eisen gaan stellen.
 •  Stagefinder.nl.  is een online platform dat singer-songwriters een overzicht biedt van open mic evenementen in Nederland. Er worden heel veel open mic evenementen georganiseerd door verschillende venues en organisaties verspreid over Nederland maar een groot aantal singer-songwriters weet vaak niet waar en wanneer deze plaats vinden. En dat is zonde. Daarom biedt stagefinder.nl een eenvoudig overzicht waarin singer-songwriters kunnen zoeken naar open mic evenementen die binnenkort of bij hun in de buurt plaats vinden.
 • Dat is ook het moment om contact op te nemen met Gigstarter.nl. Gigstarter helpt mensen live muziek te vinden die bij hun activiteit en budget past. Als je op deze website dus een profiel aanmaakt, kun je in contact komen met mensen die je willen boeken voor een optreden. Ook wil Gigstarter je helpen als act zo succesvol mogelijk te zijn, ze houden je dus op de hoogte van mogelijkheden om je te ontwikkelen (zoals bandcoaching en studiodagen) en helpen je wegwijs te worden in de muziek business.  
 • Een andere manier om jezelf te laten zien is Plugify. Op Plugify boek je live muziek direct bij de artiest. Van zoeken tot boeken: allemaal gewoon online. Zorg dus dat je ook daar te vinden bent voor iemand die op zoek is naar de muziek die jij maakt. Van coverband en feest DJ tot jazzband of metalband.