Hoe financier je een eerste EP

Crowdfunding is een goede manier om je publiek bij je muziek te betrekken. Binnen een maand kun je met hulp van tientallen fans het bedrag bij elkaar sprokkelen om - bijvoorbeeld - een plaat te maken. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Platform voordekunst, waar al bijna 1000 muziekprojecten succesvol hebben gecrowdfund, legt uit hoe dat werkt, crowdfunden.

voordekunst

Je hebt jezelf overtroffen. Het is tijd om je nummers te vereeuwigen op EP of zelfs om een compleet album te maken. Kortom: je bent klaar om de volgende stap te zetten. Het enige probleem: die stap is vaak best wel duur.

Het is ontzettend belangrijk voor een artiest om materiaal te hebben. Hoe moet je anders je werk verspreiden?

Maar: hoe financier je die opnames? En hoe kun je jouw EP verspreiden?

Met crowdfunding kun je jouw fans inzetten om je plaat te maken. En dat is een win-winsituatie. Ten eerste haal je de financiering binnen om de studio in te kunnen duiken. En ten tweede betrek je jouw publiek bij het album, waardoor je de interesse voor je muziek al bij voorbaat vergroot.

Hoe gaat dat in z’n werk?
Volgens crowdfundingplatform voordekunst hoef je alleen maar deze vier stappen te volgen.

1) Zorg voor een concreet idee
Je hebt een idee voor een project dat je wilt realiseren, en je wil (een deel van) de financiering rondkrijgen samen met je fans. Hiervoor meld je je aan bij voordekunst. We zullen je pitch bekijken en kijken daarbij naar de haalbaarheid en opzet van je crowdfunding.

Wat heel belangrijk is in deze fase is het doel. Bedenk een duidelijk doel voor je project en formuleer een doelbedrag. Dat moet minimaal € 1000 zijn.

2) Schrijf een supergoede pitch
Past jouw aanmelding op voordekunst? Dan kun je van start met het aanvullen van je projectpagina. Hier voeg je het promofilmpje, de wervende tekst en tegenprestaties toe.

Tegenprestaties zijn heel belangrijk: dit is wat je donateurs terug krijgen voor hun donatie. Je kan bijvoorbeeld voor € 10 een digitale download aanbieden van je EP, voor € 30 het album op LP en voor € 250 een akoestisch huiskamerconcert.

In dit stadium kijken we mee met je projectpagina, geven feedback en beantwoorden je vragen.

3) Voer keihard campagne
Zodra je project live staat kun je campagne gaan voeren. Het campagnevoeren is een superbelangrijk onderdeel van crowdfunding. Het kan soms hard werken zijn, maar je krijgt er ontzettend veel van terug - al die donateurs die laten weten jouw project de moeite waard te vinden! Lees bijvoorbeeld deze quotes van muzikanten die recent gecrowdfund hebben:

a balladeer: “Wow... Ik ben echt een beetje overdonderd door al jullie donaties! Ik vond het best wel spannend om deze crowdfunding te beginnen omdat ik niet zeker wist of ik het eindbedrag wel zou gaan halen. Dus toen ik op de derde dag 100% op mijn beeldscherm zag staan was ik echt, maar dan ook echt heel erg dankbaar!”

De Meisjes met de Wijsjes: “We zijn jullie zo eindeloos dankbaar en vinden het echt ontroerend dat jullie ons allen zo'n warm hart toedragen. DANK, DANK, DANK!!”

4) Realiseer je project
Als je campagne de 100% heeft gehaald, kun je jouw EP of album gaan realiseren! Je ontvangt van ons een overzicht van alle donateurs van je project, en het bedrag staat binnen een week op je rekening. Nu is het aan jou om de crowd op de hoogte te blijven houden!

Wel een idee, maar nog niet zeker of crowdfunden wat voor jou is? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies.

In de praktijk: The Martial
Oud-Popsporter The Martial is een crowdfunding gestart via Voordekunst. Hieronder vertelt hij over zijn ervaring:

Sommigen van jullie kennen mij misschien als The Martial. In 2015 heb ik meegedaan aan Popsport, waar ik ontzettend veel van heb mogen leren. Mijn naam is Mart van den Bighelaar en ik wil jullie graag wat vertellen over het onderwerp ‘Crowdfunding’ en mijn ervaring hiermee. Sinds ongeveer twee weken ben ik nu bezig met mijn eigen crowdfunding voor mijn debuut EP die in 2018 (hopelijk) uitkomt. Crowdfunding is ideaal voor het uitbrengen van je EP/CD en het heeft een aantal voordelen. Dit zijn onder andere:
1. Je krijgt geld van mensen om je droom waar te kunnen maken
2. Interactie met de liefhebbers van je muziek
3. De media gaat over je schrijven omdat je wat interessants te melden hebt, namelijk een mogelijke nieuwe EP/CD
4. Als tegenprestatie kan je huiskamerconcerten aanbieden, wat weer zorgt voor een aantal optredens op de kalender!

Crowdfunding kan op verschillende platformen en je kan zelf bepalen welk bedrag je wilt ophalen. Veel artiesten kiezen ervoor om hun crowdfunding te doen via Voordekunst. Hoe hoger je bedrag, hoe lastiger het wordt om je doel te bereiken, maar hiermee kan je natuurlijk ook weer meer voor je fans creëren.
Het moeilijke van de crowdfunding is om het geld bij elkaar te krijgen en vooral het geld vragen aan mensen. Hierbij kan je wel vertellen dat ze er iets voor terug gaan krijgen, namelijk een hele toffe EP/CD. Daarbij kan je verschillende tegenprestaties aanbieden om ervoor te zorgen dat ze niet anders kunnen dan doneren. In mijn geval heb ik bijvoorbeeld armbandjes en petjes als tegenprestatie aangeboden.

Mijn crowdfunding loopt nog tot en met 12 januari 2018. Van plan om zelf een crowdfunding te starten en benieuwd hoe een crowdfunding er aan toe gaat? Je mag mij altijd een berichtje sturen via Facebook!